De kuddes

De kuddes van schapenbedrijf Kunst-Egberts

Ten aanzien van onze kuddes vragen wij aandacht voor het volgende:

 Schapen niet voeren:

Het is verleidelijk om de schapen te voeren, zeker voor de kinderen, maar doe dat alstublieft niet! Bepaalde voedselresten, planten en kruiden kunnen schadelijk zijn voor onze schapen, sterfte onder de dieren is dan niet ondenkbeeldig!

 Honden aan de lijn:

De kudde is rustig en gewend aan mensen. Voor vreemde honden blijven de schapen instinctief bang. Loop alstublieft niet door de kudde en houd uw hond aan de lijn of goed onder appèl. De kudde is binnen een aantal dagen weer verplaatst zodat u daarna uw hond weer op de gebruikelijke manier uit kunt laten.

 Toezicht:

Onze kuddes worden door onze medewerkers in rasters gezet, voorzien van stroom. Een aantal keren per dag wordt de omheining, schapen en beschikbare hoeveelheid te grazen gras gecontroleerd.

Aangezien bij de kudde niet permanent een herder aanwezig is, vragen wij omwonenden een oogje in het zeil te houden op de schapen en de tijdelijke omheining. Op het raster hangt een bordje met een telefoonnummer dat bij calamiteiten gebeld kan worden.

Mocht er iets aan de hand zijn met de kudde, dan graag  bellen:  06-55783234 . Dit is het alarmnummer van de kudde en is 24 uur per dag bereikbaar. 

Voor de gemeente Oldambt beheren wij een deel van het openbaar groen, vooral in en rondom Winschoten, Heiligerlee en Scheemda. Afhankelijk van wat we hebben afgesproken, begrazen de schapen 1, 2 of 3 keer. Dit levert verschillende beelden op. De gemeente maait altijd de eerste meter langs de weg of het fietspad. Afhankelijk van het grasaanbod, starten we in april. We begrazen tot medio november.

Schoolklassen kunnen een bezoek brengen aan de kudde. Kijk naar de mogelijkheden.

Op diverse plaatsen scheren we onze schapen. Uiteraard bent u dan van harte welkom.

Met onze schaapskudde in de Blauwestad onderhouden wij sinds zomer 2013 een deel van de bouwkavels in het Riet. Dit jaar breiden we uit naar meer plaatsen in Blauwestad.

Een deel van de tijd staat de kudde op de dijken rondom Meerland en houdt daar het gras kort.

De kudde wordt regelmatig ingezet voor diverse activiteiten zoals wandelen met de herder, workshops met wol en ook scholen kunnen hier een bezoek brengen aan de kudde.

“Met ingang van 29 april 2014 begrazen wij voor de gemeente Hoogezand-Sappemeer een imposante geluidswal. Deze ligt tussen de wijk Vosholen in Sappemeer en het spoor Nieuweschans-Groningen.

Door de steile hellingen van de taluds is het terrein niet met machines te beheren en is er inmiddels wildgroei ontstaan aan allerlei bomen en heesters.

De dijk wordt door de stadskudde voor een aantal weken volledig begraasd, van de waterkant aan de zijde van de woonwijk tot het hek aan de spoorkant.  Halverwege de zomer keert de kudde terug om de dijk nog eens te begrazen. Zie website.