Gemeente Oldambt

Voor de gemeente Oldambt beheren wij een gedeelte van het openbaar groen.

Vooral in Winschoten, maar ook in Heiligerlee, Scheemda en Beerta kunt u onze schapen aan het werk zien.

Vaak zijn er in de gemeente Oldambt meerdere kuddes tegelijk aan het werk. Deze kuddes begrazen bijvoorbeeld wegbermen, groenstroken in de woonwijken en gedeeltes van de stadsparken. Wij plaatsen steeds een raster waar de schapen een of twee dagen in verblijven. Als het gras in het raster op is maken we een nieuw raster en verplaatsen we de schapen daar naartoe. Vaak liggen het nieuwe en het oude vak vlak bij elkaar en hoeven de schapen alleen maar over te steken, maar soms moeten we een wandeling maken met de schapen naar het volgende stukje. De honden helpen ons dan de schapen te sturen. In de drukke stadse omgeving is het altijd weer een bijzonder gezicht om opeens een kudde schapen over de weg te zien lopen.

Iedere kudde heeft een eigen route. In de loop van een aantal weken gaan ze steeds van het ene naar het andere stukje, en ze trekken zo langzaam door de gemeente. Als ze alle stukjes groen op hun route hebben begraasd is het gras van de eerste stukken alweer zo hoog gegroeid dat zij weer vooraan kunnen beginnen. Zo zijn de schapen het hele graasseizoen aan het werk.

Wij ontvangen ook regelmatig schoolklassen uit de gemeente bij de kuddes om de kinderen voorlichting te geven over ons werk.