Reuzenberenklauwbestrijding

Voor de gemeente Oldambt en de Provincie Groningen voeren wij projecten uit om de reuzenberenklauw te bestrijden.

De reuzeberenklauw is een plant die enorm snel groeit en die binnen de kortste keren enorme oppervlaktes kan overwoekeren. De plant heeft vormt bij de grond een krans van grote klauwvormige bladeren, waaruit een lange steel (tot 4 meter hoog!) met een bloem opkomt. Deze bloem vormt zaden die door de wind weer over een groot oppervlakte worden verspreid.

Het sap van de reuzenberenklauw kan in combinatie met zonlicht bij mensen grote brandblaren veroorzaken. Vooral voor kinderen kan de plant erg gevaarlijk zijn. Het sap kan wanneer het in het oog komt zelfs blindheid veroorzaken.

De plant is erg hardnekkig en overwoekerde percelen moeten een aantal jaar lang meerdere keren in het seizoen grondig aangepakt worden.

Schapen zijn bij uitstek geschikt om deze plant aan te pakken. Ze hebben geen last van de irriterende eigenschappen van de plant. Ze eten alle onderdelen van de plant, ze duwen zelfs de grote stelen om om die te schillen en op te eten. De plant bevat allerlei voedingsstoffen voor de schapen en ze zijn er dol op. De begrazing met schapen is dus een hele mooie oplossing voor een hardnekkig probleem.

Wil je zien wat het schaap met de berenklauw doet kijk dan ook even naar het filmpje op onze website.